
We staan aan de vooravond van de versoepelingen. Een prima moment om als organisatie jezelf flexibel op te stellen en jongeren te bedienen.
Al geruime tijd lopen wij met Quardin tegen het feit aan dat we geen activiteiten in de culturele instellingen mogen organiseren. Hierdoor zijn we meer naar de wijken getrokken en zijn we ons online platform ook meer gaan inzetten doormiddel van talkshows en Quardinsessies.
Tegelijk zie ik wel een mooie ontwikkeling ontstaan van nieuwe kansen nu de versoepelingen echt doorgevoerd worden.
In de afgelopen maanden ben ik vaak gevraagd om mee te denken met culturele instellingen. Hierbij ging het vooral welke maatschappelijke rol instellingen kunnen innemen om jongeren te faciliteren.
Natuurlijk is het fantastisch dat er oog is voor een hele grote kwetsbare groep, enkel zie ik vanuit mijn ervaring dat men zich teveel bezig houdt met de korte termijn
Wat mij betreft moet de focus altijd zijn op de fundering van de jongeren. Het werken met rolmodellen en het bouwen van communities. Het liefst lokaal aansluitend op de belevingswereld van de doelgroep. Zometeen daar meer over….
Het rijk heeft in inmiddels middelen ter beschikking gesteld voor onder andere het onderwijs. Dit is natuurlijk een fantastisch iets. De doelgroepen waar wij dagelijks mee te maken hebben is enorm hard getroffen door de coronacrisis en de mentale gesteldheid is enorm achteruit gegaan bij jongeren.
Ik maak me zorgen over het feit dat er zoveel culturele organisaties en instanties geforceerd proberen aan te haken kans te maken op deze extra middelen zonder dat ze daadwerkelijk aansluiten op deze doelgroep.
Natuurlijk is het fantastisch dat er oog is voor een hele grote kwetsbare groep, enkel zie ik vanuit mijn ervaring dat men zich teveel bezig houdt met de korte termijn.
Mijn oproep naar alles organisaties die bezig zijn met het faciliteren van jongeren is dan ook; ogen op de bal, doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Hieronder heb ik een aantal praktische tips geformuleerd hoe je kunt investeren in die fundering waardoor je echt werkt aan een duurzame ontwikkeling bij jongeren.
Laten we hopen dat deze versoepelingen de start zijn van het normale leven. Tot die tijd blijven we creatief met onze doelgroep. Dit is immers waar we echt invloed op hebben.
- Laagdrempelig contact:
Wees daar op het tijdstip en locatie waar de doelgroep is. Zorg dat je via social media binnen een uur kunt reageren op de jongeren.
- Sluit je aan bij partners in de stad/wijk.
De partners in de wijk kennen de lokale community, de hotspots en de rolmodellen. Creëer draagvlak bij deze partners en ga pas echt beginnen met je activiteiten als minimaal 2 partners in de stad/wijk aansluiten op je programmering.
- Zorg voor een vraaggericht en consistent aanbod:
Jongeren moeten weten dat e op ‘die avond, op die locatie’ terecht kunnen om hun talent te ontwikkelen. Ook al zullen sommige jongeren afhaken, het is van groot belang om de deur voor deze groep altijd open te houden. Ook al lijkt dit eerder op een vorm van desinteresse of een passieve houding, zorgt dit voor vertrouwen in jou als organisatie.
- Creëer eigenaarschap:
Zet jongeren in hun kracht door ze niet alleen creatief, maar ook ondernemend te laten ontwikkelen. Zorg dat ze meedenken met de marketing, met de werving, met de organisatie. Hierdoor versterk je hun intrinsieke motivatie.
- Bouw verder vanuit je ambassadeurs
Op het moment dat jongeren zich eigenaar voelen en het verhaal voor jou organisatie vertellen ben je echt impact aan het maken. Geef daarom deze ambassadeurs vrijheid, verantwoordelijkheid en ook vertrouwen in bijvoorbeeld budget-technische zaken. Fouten maken mag!
Contact: Fariesh@quardin.nl
Linkedin: Fariesh Abdoelrahman
Instagram: Fariesh Abdoelrahman
Website: www.quardin.nl