
Daar zijn we weer, net als vorig jaar in een (milde) lockdown. Nu met gevaccineerden, ongevaccineerden en een beleid dat aan alle kanten wankelt. Ook bij ons merken we dat activiteiten weer op de tocht staan. En de wanhoop voor de zoveelste keer toeslaat bij de jongeren.
Ditmaal is het toch een beetje anders. Jongeren zijn moe, kampen met stress en mentale klachten. We zien een toenemende trend waarbij jongeren het steeds moeilijker vinden om bezig te zijn met een zinvolle dagbesteding.
Het is belangrijk om open te staan voor signalen van jongeren en deze te vertalen naar concrete acties in het werkveld.
Hou het contact en praat met elkaar. Ga in gesprek met de Gemeente, partners, en je doelgroep.
Wat speelt er in de belevingswereld van jongeren, hoe gaan ze om met de nieuwe maatregelen en hoe zorg je ervoor dat je jongeren aan je kan binden?
Het slaat natuurlijk nergens op dat we de afgelopen tijd enorm hebben geïnvesteerd met extra middelen vanuit het rijk en dit vervolgens los laten in verband met de maatregelen.
Ga in gesprek met je stedelijke partners om te bekijken waar de hotspots zijn en haal de vraag op van jongeren
Ik heb een aantal tips die ik graag wil delen over de taken die we moeten verrichten:
Gemeente
Nu meer dan ooit is het belangrijk dat het beleid vraaggericht wordt ingezet. Niet alles kunnen wij in deze periode hetzelfde doen. We moeten inzetten op maatwerk.
Is het bijvoorbeeld een idee dat er een speciale divisie vanuit de Gemeente, projecten leidt ter bevordering van mentale gezondheid?
Er zijn een aantal projecten noodzakelijk waar geen QR-code voor nodig is, omdat de gevolgen van isolatie vele malen ernstiger zijn. Ga in gesprek met je stedelijke partners om te bekijken waar de hotspots zijn en haal de vraag op van jongeren.
Professionals
De afgelopen weken ben ik al met meer dan tien mensen in gesprek geweest die aangeven bij onze coaches dat zij kampen met burn-out en signalen van depressie hebben. Vraag een keer extra naar de mentale fitheid van de doelgroep. Het is belangrijk dat jongeren weten dat we er zijn voor de lange adem.
Jongeren
Ga in gesprek met de mensen die je vertrouwt. Dit kunnen natuurlijk je vrienden en familie zijn maar ook je coach van de sportvereniging of de jongerenwerker bij jou in de buurt.
Als je dit spannend vindt om face-to-face te doen kan je natuurlijk via social media contact zoeken en benoemen dat je het spannend vindt.
De maatregelen die getroffen zijn zullen er natuurlijk niet voor niets zijn. We moeten ons tegelijk focussen op de gevolgen van de maatregelen bij deze kwetsbare doelgroepen.
Kwetsbaar zijn niet alleen de kansarme jongeren uit de achterstandswijk. Dit kan juist de persoon zijn die voor het oog vol in het leven staan en waar je van de buitenkant niets aan merkt. De effecten van mentale problemen zie je pas als je met elkaar in contact staat en communiceert. Hetgeen dat het minst wordt gedaan op dit moment.
Contact: Fariesh@quardin.nl
Linkedin: Fariesh Abdoelrahman
Instagram: Fariesh Abdoelrahman
Website: www.quardin.nl