
Juist met de huidige maatregelen zijn de bibliotheken, jongerencentra en theaters een laagdrempelige plekken waarin er voor jongeren de mogelijkheid is om online en offline zinvol actief te zijn.
De vernieuwde maatregelen maken het niet makkelijker voor jongeren. De teugels worden weer aangehaald en we moeten onze discipline weer inzetten.
Wellicht dat wij, als professionals in de stad en wijken, deze discipline ook anders kunnen gebruiken. Afgelopen zomer bijvoorbeeld zijn we in de bibliotheek in Dordrecht gestart met een boekenclub voor jongeren die interesse hebben in de muziekindustrie.
Jongeren kunnen nu hun kans pakken om hun talenten en passie te onderzoeken.
Tot mijn eigen verbazing kwamen talenten naar boven van jongeren die nieuwe inzichten kregen doordat zij focuste en een fijne ervaring kregen met lezen. Jongeren willen echt wel lezen, alleen moeten wij dan wel meer kijken naar waar jongeren behoefte aan hebben. Een mooi voorbeeld is dat sommigen elke week een boek mee naar huis namen, om thuis eens op hun gemak te lezen en te bestuderen in hun eigen tempo. Toen een van deze desbetreffende jongere startte met de boekenclub gaf hij aan minstens vijf jaar geen boek gelezen te hebben.
De boekenclub, in combinatie met het feit dat we nu steeds meer beperkingen hebben, levert ook een mogelijkheid op voor jongeren. Een mooie aangelegenheid om in gesprek te gaan over passies en talenten, welke steeds maar opzij geschoven werden door de dagelijkse sociale prikkels.
Jongeren kunnen nu hun kans pakken om hun talenten en passie te onderzoeken. Juist met de huidige maatregelen zijn de bibliotheken, jongerencentra en theaters laagdrempelige plekken waarin er voor jongeren de mogelijkheid is om online en offline zinvol actief te zijn. Er zijn veel jongeren die vragen hebben met betrekking tot keuzes maken voor hun toekomst. Een mooie luxepositie om daar nu eens dieper in te duiken en achter je passie aan te gaan!
Ik doe hierbij een oproep richting het jongerenwerk, bibliotheekprogrammeurs en overige cultuurinstellingen. Laten we jongeren helpen om na te denken over hun talent, passie en dromen. Ga het gesprek aan met jongeren en zet laagdrempelig in op ontwikkeling en kennisoverdracht.
Hieronder heb ik een aantal tips geformuleerd die wij ook gebruiken in onze masterclass: Van Droom Naar Doel Is Doen. Wellicht dat deze je kunnen helpen in het gesprek met jongeren.
1. Ga actief op zoek naar online seminars, podcasts en artikelen over jouw talent of passie
2. Geniet van je fouten
Fouten maken helpt met het ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het is niet erg om te falen, het is wel erg om uit angst ervoor niets te ondernemen.
3. Ga alles aan vanuit volledige nieuwsgierigheid:
Onderneem dingen omdat je iets nieuws wilt leren kennen. Vergeet je vooroordelen en sta open
4. Doe het!
Juist als het spannend is en als je denkt dat je het niet kun en als je het avontuur niet kunt overzien
5. Vertel aan iedereen dat je aan het onderzoeken bent.
Vertel de mensen om je heen over je talent en trek like minded pople aan
6. Oordeel niet over goed en fout
Onderzoek alleen wat goed voelt en wat niet
7. Geniet van het onderzoeken
Als het onderzoeken langer duurt dan verwacht, geniet je gewoon langer
8. Alleen jij weet wat goed voor je is
Advies van anderen is fijn, maar het is maar advies. Maak dat dus nooit bepalend voor je keuzes. Je hebt je eigen kernwaarden en die zijn niet perse hetzelfde als degene waar je advies van kreeg. Daarom is advies, hoe goed bedoeld ook, niet vanzelfsprekend van waarde jou.
9. Er is altijd genoeg
Wees niet bang dat iemand je droom steelt. Je hoeft ook niet bang te zijn iemands droom te stelen. Er is genoeg voor iedereen. Kopieer vooral als iets je inspireert en wees daar eerlijk over!
10. Investeer in jezelf
Als iets geld kost om te kunnen onderzoeken, dan investeer je in jezelf. Dat is de beste investering die je maar kunt doen.